Duurzaamheidsprogramma
-
De binnenkant en buitenkant van duurzaamheid
We zijn de eerste generatie die exact weet wat de impact is op onze wereld, en de laatste die er iets aan kan doen. Het kwantificeren van doelen en maatregelen kunnen we als geen ander, maar waarom wordt vrijwel elke doelstelling op het gebied van duurzaamheid dan niet gehaald? In het opleidingsprogramma ‘de binnenkant en buitenkant van duurzaamheid’ slaan we de brug tussen weten en handelen. Dit is een jaarprogramma dat persoonlijke ontwikkeling en verduurzaming van de organisatie samenbrengt en een basis vormt voor de transitie die we allemaal moeten doormaken voor een toekomstbestedige wereld.
Het is de mens op veel gebieden nog nooit zo goed gegaan. Nog nooit was er bijvoorbeeld zo veel materiele welvaart. Tegelijkertijd hebben we nooit eerder te maken gehad met crises die ons bestaan zo diep raakten: een ecologische crisis, een milieucrisis, een klimaatcrisis, en een sociale en politieke crisis. Het is een vreemde tegenstelling: we leven in het zogenoemde Antropoceen - het tijdperk waarin de mens het aanzien van de aarde bepaalt - maar we lijken niet in staat om met elkaar een toekomstbestendige wereld te creëren.
Dit geldt ook voor organisaties. Met alle wet- en regelgeving, CSRD, SBTI, GHG protocollen en EU green deals lijken we een stevig punt te hebben om ons op te richten, waar we ons bestaansrecht aan kunnen ontlenen en dat ons het idee geeft dat de toekomst maakbaar is. Tegelijkertijd zien we dat doelen niet gehaald worden en dat organisaties worstelen met het doorgronden en uitvoeren van alle eisen die op ze af komen. We zien ook dat het negatieve gevolgen heeft voor de mentale weerbaarheid – de motivatie – van mensen en collega’s; het leidt in steeds meer gevallen tot een gevoel van machteloosheid. En misschien is deze crisis van machteloosheid wel de dieptste crisis die we moeten overwinnen.
Om deze tegenstelling te kunnen doorgronden en de crises het hoofd te kunnen bieden kijken we bij dit opleidingsprogramma verder dan alléén technologie en beleid. We staan stil bij de binnenkant van duurzaamheid - onze mens- en wereldbeelden - en stellen ons de vraag wie wij nou eigenlijk denken te zijn op deze planeet, en ook wie we zullen moeten worden om een duurzame toekomst te scheppen voor onszelf, voor de organisatie en het overige leven op aarde. Daarnaast koppelen we dit inzicht aan de buitenkant van duurzaamheid. Hierin geven we concrete handvatten mee om zelf - en binnen de organisatie - verduurzaming richting te geven. Hierin komen alle belangrijke duurzaamheidsmodellen, wet- en regelgeving en denksystemen aan bod. Ook wordt het zo goed mogelijk afgestemd op de betreffende organisatie.
​
​​
De binnenkant van duurzaamheid
Mens- en wereldbeelden worden gecreerd door onze persoonlijke ervaringen en door onze culturele geschiedenis. Door te ervaren dat er meer manieren zijn om naar de wereld te kijken dan met onze ‘Westerse bril’, zien we dat de brug tussen ‘weten’ en ‘handelen’ geslagen kan worden door te ‘voelen’. We zijn dit gevoel voor onze wereld over de eeuwen heen in het Westen langzaam kwijtgeraakt, maar het vormt een belangrijke sleutel tot actie: als we namelijk ergens van houden, dan willen we dat beschermen. Niemand houdt van een abstracte ton CO2. Dit noemen wij ‘de binnenkant van duurzaamheid’.
De buitenkant van duurzaamheid
Bij de sessies over de ‘buitenkant van duurzaamheid’ gaan we in op de meest recente rapporten, duurzaamheidsmodellen, de complexiteit van verduurzaming in (toeleverings)ketens, toekomstscenario’s en geven we handvatten mee om dit te vertalen naar actie binnen de eigen organisatie. De buitenkant sessies volgen telkens op een sessie over de binnenkant en vullen elkaar op die manier aan. Ook worden de buitenkant sessies afgestemd op de betreffende organisatie. Als er bijvoorbeeld gewerkt wordt met modellen zoals de Science Based Targets, Brede Welvaart, Planetary Boundaries of de Doughnut Economy, dan krijgen deze modellen bijzondere aandacht. Waar mogelijk worden deze sessies ook door externe (of interne) experts begeleid.
Wat nemen deelnemers mee uit dit programma
-
Deelnemers krijgen inzicht in het westerse mens- en wereldbeeld en leren hoe dat ons kijken, denken en handelen bepaalt en (vaak genoeg ook) beperkt.
-
Deelnemers krijgen inzicht in de relatie tussen cultuur en onze relatie met de natuur en onze leefomgeving.
-
Deelnemers krijgen inzicht in de grote duurzaamheidsthema's van nu en de (uiteindelijke) invloed op ons leven en werk.
-
Deelnemers krijgen inzicht in manieren van verbinden, met zichzelf, collega’s en de organisatie en kunnen dit toepassen.
-
Deelnemers leren hoe ze vanuit verbinding werken aan nieuwe oplossingen en gaan daar ondernemerschap in tonen.
-
Deelnemers vertalen op deze manier hun intrinsieke motivatie door naar concrete bedrijfsprojecten.
-
Er ontstaat bij de deelnemers een fundamentele verandering in de manier waarop duurzaamheid wordt toegepast; van binnenuit.
Programma
-
In totaal vinden er ongeveer 6 fysieke sessies plaats en meerdere digitale sessies.
-
In de sessies worden de ‘binnenkant’ en ‘buitenkant’ van duurzaamheid met elkaar verweven.
-
De ‘binnenkant van duurzaamheid’ richt zich op de vraag waar onze huidige mens- en wereldbeelden vandaan komen en wat deze voor invloed hebben op onze huidige maatschappij, en dichterbij, op ons beleid. Dit gedeelte van het opleidingsprogramma wordt gefaciliteerd door Prof. Dr. Matthijs Schouten en Louis Bijl de Vroe.​
-
De ‘buitenkant van duurzaamheid’ richt zich op de praktische toepassing van duurzaamheid in ons leven en in het werk bij de deelnemende organisatie. Ook leer je hier o.a. over planetaire grenzen, grenzen aan groei, materiaalschaarste en geopolitiek. Dit gedeelte van het opleidingsprogramma wordt gefaciliteerd door Dirk Bijl de Vroe. Ook worden hiervoor op verschillende momenten externe sprekers uitgenodigd.
​
Praktische informatie
-
In-company jaarprogramma.
-
Tussen de 6 - 10 fysieke bijeenkomsten, vaak afgewisseld met digitale bijeenkomsten.
-
Groepsgrootte: idealiter tussen 15 - 35 deelnemers.
-
De groep kan afkomstig zijn binnen 1 team, of bedrijfsbreed zijn samengesteld. In dat laatste geval zijn er ook mogelijkheden om met een prijs per persoon te werken die gekoppeld is aan persoonlijk opleidingsbudget.
​
Aanmelden en kosten ​
-
De kosten voor dit programma zijn afhankelijk van de invulling die in samenwerking met de deelnemende organisatie wordt uitgewerkt.
-
Neem contact op via onderstaand formulier of door een mail te sturen naar info@theoikoscollective.com.​​
Geinteresseerd in het programma of heb je vragen?
Vul dan onderstaand formulier in